29. března 2015

Hunger Games | Recenze

Hunger games je jedna z prvních dystopických knížek, které (minimálně v Česku) odtartovaly velikou vlnu dystopických a young adult knížek. Myslím, že v dnešní době je jen málo lidí, kteří knížku sami nečetli, nebo o ní minimálně neslyšeli. Kolem celé série je obrovské pozdvižení a všichni se zdají být touto sérii naprosto unešení. A právě díky tomu, že je knížka tak vychvalována, se nachází mezi lidmi čím dál tím více skeptiků, kteří nevěří, že by knížka mohla doopravdy být tak skvělá, jak se o ní říká. Já sama jsem knížku poprvé četla asi před čtyřmi lety a naprosto mě dostala. Otevřela mi tak nějak dveře do young adult žánru, který jsem si od té doby velmi oblíbila. Proto jsem se ovšem bála, že knížka při druhém čtení již nebude tak skvělá. Přeci jenom jsem ji poprvé četla v době, kdy mi nějaké kritické přemýšlení o knihách bylo cizí a jediné, o co mi šlo, bylo, aby knížka byla čtivá. Přes všechny mé obavy jsem se ovšem rozhodla, že knížku znovu přečtu a tentokrát nad ní bucu více bádat. A k čemu jsem dospěla? Stojí opravdu knížka za přečtení a zaslouží si tolik chvály? Moje odpověď je ANO a ANO.

"You don’t forget the face of the person who was your last hope.
—  Suzanne Collins, Hunger Games

Hlavní hrdinkou knížky je šestnáctiletá Katniss Everdeen žijící v nemilostném zemi Panem, který je rozělen do dvanáct krajů pod nadvládou Kapitolu. Život v této zemi není zrovna lehký, zvlátě po tom, co Katnissin otec před čtyřmi lety zemřel na výbuch v dolech a ona je nucena starat se o svou mladší sestru Prim a matku, která se ze smrti otce nikdy úplně nevzpamatovala. Takže mezi chozením do školy musí chodit Katniss taky tajně lovit do lesa se svým kamarádem Hurikánem a společně se starají, aby je, ani jejich mladší sourozence nikdo nevylosoval do Hladových her. Souteže vymyšlené Kapitolem, kdy se dvacet čtyři teenagerů musí v aréně nvzájem pozabíjet, dokud nezbyde jen jeden.

"Stupid people are dangerous."

—  Suzanne Collins, Hunger Games


Vzpomínám si, že když jsem knížku četla poprvé, nemohla jsem přestat žasnout nad tím, jak čtivá a poutavá knížka je. A to se nezměnilo ani do druhého čtení. Jedním z hlavních pozitiv knihy je to, že Suzanne Collins píše knížku v první osobě, používá hodně popisů a myšlenkových pochodů hlavní hrdinky, takže má člověk pocit, jako by sám byl součástí světa Panemu a jako by i on sám byl nucen pojovat na smrt v aréně Hladových her. Celý svět je velmi promyšlený, politický systém je vysvětlen dostatečně na to, aby vás uspokojil a přitom jste se necítili přehlceni zbytečnými informacemi, kterým by jste stejně ani nerozuměli.

Co se postav týče, vzpomínám si, že dřívě jsem nijak neměla v oblibě hlavní postavu Katniss. Nevím,
proč, ale tentokrát jsem s ní žádný problém neměla. To, že se sama nevyznala ve svých pocitech, mi už v ději nepřekáželo, spíše jsem s ní soucítila v tom, že o podobných věcech nechce v tak vypjaté situaci ani slyšet. Obdivovala jsem ji pro to, že byla čestná a upřímná sama k sobě i klidem kolem sebe. Byla statečná i chytrá, přesto působila velmi realisticky. Peeta byl úžasným příkladech charismatického, věrného a oddaného přítele. Byl vtipný, statečný, milý a inteligentní. Postavu Hurikána jsme mohli vnímat více méně jen skrze oči a vzpomínky Katniss, ale v prvním díle mu ještě nebyla věnována moc velká pozonost. Sečteno podrtženo, postavy jsou opravu silnou stránkou tohoto příběhu. Jak hlavní, tak i vedlejší postavy  jsou vyvedeny a vykresleny tak bravurně, že je těžké si je nezamilovat a nesoucítit s nimi.


“Kind people have a way of working their way inside me 

and  rooting there.” 

                  —  Suzanne Collins, Hunger Games

Příběh je velmi dobře strukturovaný. Hned ze začátku se seznámíme jak s historií samotného Panemu, tak i s osobní historií hlavní hrdinky, takže nám následující děj dává vetší smysl a netápeme slepě ve tmě. Každý kousek knížky je napěchován napětím, děj plyne velmi rovoměrně a těžko by jste v celé knížce našli jedno hluché místo. Autorka opravdu ví, kdy přestat s popisováním myšlenek postav a dopřát nám nějakou akci a kdy naopak potřebujeme zase na chvíli oddych.



Ovšem nejsilnjší strákou knihy a to, proč je tato knížka tak výjimečná, jsou témata, symboly a hluboké metafory. Člověk prostě nemůže přečíst knížku, aniž by se nemusel zamyslet na svými porálními zásadami či nad politickou situací, ve které se naše země nachází. Autorka se nesnažila čtenáře natlačit do kouta a donutit ho myslet si přesně to, co by chtěla. Spíše nám skrze její příběh dala příležistost zamyslet se nad lidskostí, přátelstvím a obětavostí, dala nám prostor ujasnit si své postoje a hodnoty, aniž bychom to vůbec vědomě postřehli.

"For there to be betrayal, there would have to have been trust first."
                     —  Suzanne Collins, Hunger Games


Hunger Games je opravdu skvělá dystopie, která v sobě skrývá všechno, co by dobrá knížka měla mít. Má opravdu zajímavý námět, děj je čtivý a poutavý, postavy jsou zajímavé. Holky určitě ocení romatické náměty knihy, ale na své si přijdou i lidé, kteří se nad knížkou rádi zamyslí. Tato kniha opravdu patří mezi naprostou špičku všech dystopií a myslím, že tento příběh zůstane mezi lidmi ještě hodně dlouho.
U nás knížku vydalo nakladatelství Fragment a já bych jím tímto chtěla moc poděkovat za to, že mi knížku zaslali k recenzi.
95%
4.8


14 komentářů:

  1. Pěkně napsaná recenze. HG prostě miluji, knihy jsou opravdu ojedinělé a výborné :) Ale i filmy jsou skvěle zpracované a s výbornými efekty :) První díl se mi asi líbil ze všech nejvíce, však ani ostatní nebyly vůbec špatné. Dneska jsem začala číst poslední díl a je opravdu bezvadný :) Závěrem díky za příspěvek, jsem ráda, že se ti kniha líbila :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se dneska chystám taky pustit se do třetího dílu! Těší mě, kolik lidí má tuhle sérii rádo! :)

      Vymazat
  2. Hunger Games je moje srdcová zálěžitost, která mě před lety úplně pohltila. Už ji nežeru tolik jako dřív, ale jsem si jistá, že mojí srdcovkou zůstane už napořád :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, naprosto souhlasím! Celá série mě neuvěřitelně chytla a já si čtení užívala do poslední stránky, i když jsem (optikou okolí) na takovou četbu až moc stará :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě v literatuře něco jako "správný věk" neexistuje. Já čtu to, co mě baví. I kdyby to měla být pohádka! Kdo říká, že dospělý člověk je už na pohádky moc starý?

      Vymazat
  4. Hunger Games můžu s klidem prohlásit za svoji nejoblíbenější sérii a myslím, že už to tak zůstane. Ne kvůli tomu, že by byla tak dokonalá, ale je to prostě srdcovka, která nezklame ani při miliontém re-readingu... Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, s tím souhlasím. Je to neuvěřitelná srdcovka! A vždycky jí zůstane!

      Vymazat
  5. Super recenzi. Miuji tuhle serii at uz knizni ci filmovou :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé tedy rozhodně preferuji tu knižní, ale druhý díl HG se mi líbil moc i ve filmové verzi. A Mockingjay 1 jsem ještě neviděla-..

      Vymazat
  6. Pekná recenzia! Ja strááášne milujem HG, takže každú recenziu, či článok o HG musím ihneď okomentovať :DDD Ale naozaj, pekne napísaná recenzia!
    www.universeofwonderfulbooks.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělá recenze! Já jsem sérii Hunger Games ještě nečetla, ale už bych se k této sérii chtěla dostat. Už se na knihy těším. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! A určitě jdi do knih co nejdříve, protože jde o opravdu bravurní knihy!

      Vymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)