18. března 2015

Batman Rok jedna

S Batmanam je to lehké - buď si jej zamilujete, nebo vám bude navždycky lhostejný. Ale spíše si jej zamilujete. A pro mě to byla láska na první pohled. Filmy jsem viděla již několikrát a proto jsem se již delší dobu chtěla pustit do nějakých komiksů. A jsem velmi ráda, že jako první jsem šáhla právě po tomto vydání Batmana od Franka Millera. Jelikož komiks Rok jedna mi přinesl všechno, po čem jsem toužila a ještě daleko více. A co je na tomto komiksu tak skvělého?


Pokud jste, stejně jako já, v Batmanovsko-komiksovém světě nováčci, tento bude pro vás úplně ideálním začátkem. Jedná se vlastně o čtyři samostatné kapitoly, každá z nich pojednávající o prvním roku Batmanovy "kariéry". Celý komiks je přehledně rozdělený daty, takže víte přesně, kde se zrovna v onom roce nacházíme. Na začátku je také kráský úvod, kde Frank Miller skvěle vysvětluje celý začátek tohoto komiksu a proč vůbec něco podobného vzniklo. Na konci komiksu si pak můžme prohlédnou první nákresy a počátky tohoto komiksu.

Co se příbehu týče, nečekejte moc akce, nebo komplikovaného a komplexního příbehu. Jedná se vlastně spíše o takový úvod do Batmanovského světa a proto je tu hodně zákulisních informací a rozvíjejících příběhů postav, které se v Batmanovi objevují. Ano, ke konci se dočkáme i nějaké té akce, pokud ovšem kupujete komiks se záměrem, že si chcete napětím kousat nehty, asi s vyberte jiný Batmanovský výtvor.
Co se umělecké stránky týče, kniha je naprostým skvostem. Některé ilustrace Davida Mazzucchelliho se mi líbily tak moc, že jsem byla v pokušení si dané stránky zarámovat a pověsit na stěnu. Ilustace jsou opravdu nádherné, postavy díky nim vypadají jako živé a příběhu dodávají na realističnosti.

Barvy do komiksu vybírala Richmond Lewisová a já před ní musím smekat. Sama bych si nedokázala představit komiks s lepšími barevnými kompozicemi. Snad sami z fotek pochopíte, jakou hloubku právě barvy celému příběhu dodávaly.
Co víc ještě dodat? Komiks me opravdu nadchl. Dodal mi všechny potřebné informace, které jsem si od prvního Batmanovského komiksu přála. Byla jsem moc vděčná za rozšíření informací o Jamesi Gordonovi, který byl vždycky mou oblíbenou postavou. Za vysvětlení vzniku Catwoman jsem byla také moc vděčná.

Knížku bych rozhodně doporučila všem fanouškům superhrdinů a komiksů. Ať už jste v Batmanovském světě noví, nebo se v něm pohybujete delší dobu, tento komiks vás nezklame. Obsahuje rozšiřující informace, takže budou spokojeni jak dlouholetí fanoušci, tak i ti, kteří stejně jako já, jesště žádný jiný komiks v rukou nedrželi.
Já bych ještě na závěr chtěla moc poděkovat internetovému knihkupectví megaknihy.cz. (Konkrétně tuto knížku najdete tady.) Jejich stránky mě opravdu nadchly, mají neuvěřitelné množství všemožných knížek a navíc je tam mají za velmi příznivé ceny. Rozhodně se na ně koukněte, celá moje rodina si je zamilovala.
97%
4.7

4 komentáře:

  1. Já bohužel patřím k té druhé skupině - batman je mi celkem lhostejný. Ale komiksy mám ráda, tak třeba se nechám přesvědčit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že zovna tenhle by tě mohl pro Batmana nadchnout! On je skvělý! :D

      Vymazat
  2. Také nepatřím k milovníkům Batmana, ale ráda jsem si tvůj příspěvek pročetla. A to hlavně proto, že můj bratranec jej naprosto zbožňuje, takže díky na info :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud je má rád, tohle bude perfektní dárek! Byla to skvělá knížka. :)

      Vymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)