3. listopadu 2014

Recenze | Zůstaň se mnou - Gayle Forman

Autor: Gayle Forman
Originální název: If I stay
Žánr: Fikce, Young Adult, Mysteriózní
Počet stran: 184
Mé hodnocení obálky: 4/5*

Zůstaň se mnou je první díl duologie. Druhý díl vyšel pod názvem Where she went a do češtiny zatím nebyl přeložen. První vydání této knížky vyšlo z názvem Jestli zůstanu, když se ale knížka dočkala letos filmového zpracování, nakladetlství Yoli vydalo tuto knihu v paperbeckové verzi s názvem Zůstaň se mnou. A jelikož jsem se chtěla na film kouknout a zastávám názor, že film nechci vidět, dokud nepřečtu jeho knižní předlohu a taky proto, že jsem  knížku už dlouho měla na své wishlistu, rozhodla jsem si právě tohle vydání koupit.

Zůstaň se mnou vypráví životní příběh sedmnáctileté Mii, která prodělala autonehodu. Její tělo leží v nemocnici v kritickém stavu v komatu, ona však z nějakého záhadného důvodu funguje mimo své tělo a může události sledovat. Skrze její vzpomínky pak můžeme poznávat, jaký byl její život před nehodou a také můžeme poznat celou její rodinu.

Prvně bych se ráda vyjádřila k postavám v této knížce. Mia byla hrozně sympatická. Díky autorčinu skvělému stylu psaní jsem opravdu měla pocit, že znám Miu velmi dobře a její tichá osobnost mi přirostla k srdci. Líbilo se mi, jaký měla Mia vztah ke své rodině, hlavně tedy k rodičům. Nevídám v knížkách často, že by hrdina měl své rodiče rád. 
Další oblíbenou postavou pro mě byla Kim - Miina židovská nejlepší kamarádka. Knížka není tlustá a proto mě hodně překvapilo, když se autorce podařilo do ní vtěstnat tolik vedlejších postav, o kterých mám pocit, jako bych je osobně znala

Autorčin styl psaní mě nadchnul. Píše poutavým stylem, který vás nutí číst pořád dál. Svět, který pro nás ve své knížce vytvořila, byl díky jejímu psaní hrozně reálný a měla jsem pocit, jako bych sama byla součástí Miina života. Taky velmi obdivuju, jak dokázala popsat vztah Mii a jejího přítele Adama naprosto realisticky. Nebyl tam přehršel kýčovitých scén a celý jejich příběh mi tím pádem přišel reálný a snad ještě více romantický.
Jediné věci, které i této knížky lituju je to, že si myslím, že autorka plně nevyužila potenciál své knížky. Přemýšlení o tom, jestli je život hoden žití, je velice důležité a myslím, že do knížky by se dalo vložit spousty pozitivních myšlenek nebo poselství. Já jsem tam bohužel nic podobného nenašla a dost mi tam nějaké úvahy chyběly.

To byla ovšem jediná věc, která mě na knize trochu mrzela. Celkově se mi knížka velmi líbila. Je to taková jednohubka na jedno posezení. Takovéto knížky jsou tím nejlepším, když zrovna nevíte co číst a chcete něco krátkého, co vás zase vrátí do zajetých kolejí. A jak bych tedy knížku ohodnotila?
80%

A co vy? Četli jste už tuhle knížku? A viděli jste filmové zpracování? Co na něj říkáte?



2 komentáře:

  1. Knihu jsem začala číst v originále, ale pak jsem šla do kina a už se k ní nevrátila. Film se mi moc líbil, hlavní postavy byly vybrané úplně přesně! Zanechal ve mě dojem a témata k přemyšlení. Nelibí se mi ale český překlad u knihy, takže jestli ji někdy dočtu, bude to v aj. A jsem zvedavan na druhý díl) pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Viděla jsem pouze film a ten se mi docela líbit, knížku číst neplánuji, neboť mi příliš nesedl autorky styl v Jen jeden den :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)