11. května 2015

Percy Jackson: Zloděj blesku

Autor: Rick Riordan
Originální název: Percy Jackson and The Lightning Thief
Počet stran: 400
Nakladatelství: Fragment
Mé hodnocení obálky: 3.5/5
Mé hodnocení knihy: 4.5/5

Percy je vyjímečný chlapec. To ví již od malička. Má problémy se ve škole soustředit, chvíli pokojně neposedí, má problémy se déle soustředit a i čtení mu dělá problém, jelikož trpí dysleksií. Taky se zdá, že je přímo magnetem na problémy, a proto se pořád musí stěhovat z jedné internátní školy do druhé. A doma zůstat nemůže, jelikož ho jeho nevlastní otec nesnese. A i když Percy věděl, že je jiný, než jeho vrstevníci, neměl tušení, že ve skutečnosti je ještě daleko vyjímečnější, než si představoval. A když se na školním výletě jeho matikářka promění v nestvůru a on jí v souboji porazí a přitom všichni kolem dělají, jakože nikdy neexistovala, uvědomí si, že je potřeba přijít věcem na kloub.

Celá Percyho série je velmi populární a zdá se, že snad každý ji miluje. Asi proto jsem se sama čtení tak vyhýbala. Bála jsem se, abych nebyla zklamaná. Ovšem nemohla jsem být dále od pravdy! To, že je celá série tak populární, mí své opodstatnení. Už dlouho jsem nečetla tak dobrodružný, napínavý, vtipný, zajímavý a a zábavný příběh. A hned po dočtení prvního dílu jsem měla chuť pustit se do čtení toho dalšího.

Knížka je primárně určena pro mladší čtenáře. Samotným hlavním postavám je teprve dvanáct let a vůbec z celého děje je jasné, komu je text určen. Vůbec mu to ovšem neubírá na kvalitě. Stejně jako třeba při čtení Harryho Pottera, ani tady jsem se u čtení nenudila, nebo si na knížku připadala "moc stará".  Ano, Percy se choval i uvažoval přiměřeně svému věku, kniha byla ale psaná tak poutavým stylem, že se nad tím člověk ani nepozastavoval. A ze všech "dětských" knížek, co jsem četla, mi tato připadala nejbohatší na fantazijní prvky a rozhodně nejvtipnější a nejpoutavější. Ani jsem nečekala, že mě téma řeckých bohů zasazených do moderního světa tak chytne.

Jak už jsem zmínila, postavy se chovaly přiměřeně svému věku, přesto jsem si je nesmírně oblíbila. Ať už jde o Percyho a jeho dva kamarády z tábora, tak i všechny vedlejší postavy mi přirostly k srdci. Zamilovala jsem si také prostředí a atmosféru, ve které se knížka odehrává. Tábor je úžasný a už se těším, že se do něj zase v dalším díle vrátíme. Stejně tak mě moc bavila atmosféra spontálního roadtripu, který hlavní hrdinové byli nuceni podniknout.

Děj byl zábavný a nepředvídatelný. Dokonce ani já jsem nebyla schopna odhadnout, co se předem stane. Jedna událost byla následována další, z jednoho průšvihu se hrdinové ned vrhali do dalšího. Což dělalo knížku opravdu napínavou, přesto mi děj už ke konci připadal až moc překombinovaný a napadlo mě, že by autor udělal lépe, kdyby hrdiny nechal chvíli spočinout. Dost možná bych akční prvek knížky ocenila, kdybych ji četla jako dvanáctiletá, takto jsem ale toužila po větších metaforách a nějakých těch symbolech, které by mě donutily se trochu zamyslet.

Mimo to jsem si knížku doopravdy užila. Nedovedu si představit lepší oddechovku a krásnější fantasy příběh pro mladé. Už teď vím, že jestli někdy budu mít děti, určitě jim bucu chtít Percyho přečíst. A já sama se už moc těším, co nám přinesou další díly a jakým nástrahám budou muset hlavní postavy čelit.
Za poskytnutí recenzního výtisku srdečně děkuji nakladatelství Fragment.


5 komentářů:

  1. Percyho jsem začala číst minulý měsíc, zrovna dokončuju třetí díl a jsem dost nadšená :) Tahle série se mi hodně líbí. Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se také moc a moc těším na další díly! :)

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že aspoň někdo četl Percyho až letos :D Pěkná recenze, souhlasím s tebou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem odolávala vážně dlouho, nevěřila jsem, že mě budou bavit... :D Teď se nemůžu dočkat druhého dílu!

      Vymazat
  3. Percyho jsem četla asi před rokem a strašně se mi líbil - rozhodně se potom pusť do Bohů Olympu. To je spin-offka, ale Percy je tam také jedním ze sedmi hrdinů, kteří se snaží zachránit svět. Dle mého jou Bohové o krapet lepší, protože Rick se ve psaní mnohonásobně zlepšíl a hlavně jsou o něco propracovanější.
    Super recenze! :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)