5. května 2015

Abeceda knihomola | E, F, G, H

Vysvětlení projektu a původní článek najdete tady.
Ano, sama spolu-inciátorka projektu a takhle to flákám! Hanba mi!  Každopádně dneska se to chystám všechno dohnat, a jelikož jde o dopsání čtyř písmen, nebudu se rozepisovat a rovnou se do toho pustíme!

E
Ernest Hamingwaye jsem odjakživa obdivovala. Sice jsem od něj sama četla jen pár povídek a Starce a moře, přesto k němu cítím velký respekt. Jeho ledovcový styl psnaí mi přijde úchvatný a metafory a symboly opravdu nadčasové.
Encyklopedie také na mém seznamu nesmí chybět. Ráda věci zkoumám a odjakživa jsem dost zvídavá a přemýšlivá. Není tedy divu, že jako malá jsem místo pohádek raději četla nejrůznější encyklopedie. Dodnes mám k odborné četbě kladný vztah a pokud mě zrovna zaujme téma, jsem schopná se začíst i do učebnice.
English books. Nebo books in english. Anglicky čtu teprve rok a nepřečetla jsem nijak závratné množství knížek. Přesto mám angličtinu obecně moc ráda a myslím, že je super číst knížky v originálním jazyce. Třeba knížky Johna Greena si ani nedovedu představit číst v češtině!

F
Mou první asociací byl jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů mých dětských let - Jaroslav Foglar. Na Hoších od bobří řeky, Chatě v jezerní kotlině či Rychlých šípech jsem vyrostla a dodnes se k nim ráda vracím.
Fragment je myslím první nakaldatelství, které se na můj seznam dostalo. A zaslouží si zde být už jenom proto, že vydali jednu z mých nejoblíbenějších sérií - Hunger Games! A nově jsem si zamilovala i Percyho Jacksona, kterého také vydávají oni, takže u mě mají obrovké plus!
Další mou asociací byla knížka Fangirl od Rainbow Rowell, což je poměrně zvláštní, vzhledem k tomu, že jsem ji sama nečetla. Tady alespoň vidíte, jak často se objvuje v mých myšlenkách! Opravdu si ji chci brzy přečíst. :)

G
John Green byl mou jasnou volbou. Opravdu ho velmi obdivuju. Ne všechny jeho knížky jsou úplně peti hvězdičkové, ale líbí se mi, jaký je John člověk. Skrze své knížky a svá videa inspiruje mladé lidi a je obrovským vzorem! Nehledě na to jak je vtipný - ať už srze své knižní postavy, nebo sám osobně!
Goodreads je portál, kterému jsem na chuť přišla až letos, přesto jsem se už na něm stala trošku závislíá. :D Odaz na půj profil najdete v Kontaktech.
Ať je to sebezvláštější, na třetím místě jsem si vybavila Gogola. Zvláštní je to proto, že jsem sama od tohoto dramatika a spisovatele ještě nic nečetla. Ovšem na Revizora se chystám už dlouho.

H
Hunger Games je jednou z mých nejoblíbenějších sérií. Je to opravdu zdařile napsaná dystopie se skvělými postavami. Navíc mám na čtení série úžasné vzpomínky, které jenom podporují dobrý pocit z nich.
Hra o trůny. Sice jsem se této knížce dlouho vyhýbala, ovšem když jsem ji přečetla, hned jsem si ji zamilovala. Nebylo to úplně to nejlepší, co jsem kdy četla, ovšem celý svět mě hrozně nadchnul a už se těším na druhý díl.
S třetím slovem jsem měla problém. Nakonec jsem se rozhodla pro slovo Hromadění, i když tedy není tak úplně čtenářské. Ovšem já jej mám s knížkami úzce spojené. Nevím jak vy, ale já mám tedy s hromaděním knížek obrovský problém a doma mám už pěknou hromadu (ha! další slovo od H!) knížek, které jsem ještě nečetla.

2 komentáře:

  1. Krásné asociace, spoustu z nich máme společných... A jsem ráda, že jsi to zase dohnala, snad tě projekt pořád baví ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky bych se do tohohle projektu ráda pustila, ale až o prázdninách, teď bych to nestíhala. Dá se do toho zapojit i pozdě, že? :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)