14. ledna 2015

Čtyřka | Recenze

Záhadný, odtažitý, tvrdý. Zároveň ale i citlivý, přemýšlivý a čestný. Přesně takový je Čtyřka - ústřední postava této knížky čtyř povídek a jedna z hlavních postav celé Divergentní triologie.
Hned na úvod musím poznamenat, že jsem obrovským fanouškem Divergence. Obdivuji Veronicu Roth, že dokázala v tak mladém věku vytvořit ohromně komplexní a složitý dystopický příběh plný napětí, nečekaných zvratů, zajímavých postav, ale i hlubších myšlenek a témat. A každému, kdo o Divergeci smýšlí podobně, radím, ať jde do obchodu či knihovny a hned si knížku přečte, protože pro každého, kdo je věrným fanouškem tohoto světa, je tato kolekce povídek naprostou nutností.

Dead people can be our heroes because they can’t disappoint us later; they only improve over time, as we forget more and more about them.
—  Veronica Roth, Four: a Divergent Collection

Knížka obsahuje čtyři povídky napsané z pohledu Tobiase Eatona - Čtyřky. První povídka, nazvaná Přeběhlík, nám popisuje dobu, kdy se Tobias sám musel jako šestnáctiletý mladý hoch rozhodnout, ke které frakci chce patřit. Druhá povídka se jmenuje Nováček a díky ní můžeme vidět, že i Tobiasovy začátky v Neohroženosti nebyly zrovna procházkou růžovým sadem. Třetí povídka Syn ukazuje, jak se po výcviku Tobias začlenil do společnosti a jak začínal pochybovat o vedení. No a čtvrtá a poslední povídka nazvaná Zrádce je psána v době, kdy měla Tris výcvik a proto můžeme vidět začátky jejich vztahu z pohledu Čtyřky. V závěru knihy pak můžeme naleznout tři krátké příběhy, tři scény z divergence, tentokrát očima Tobiase.

Knížka mě nezklamala. Čtyřka je jeden z mých absolutně nejoblíbenějších knižních mužů, takže jsemtohle-jsem-fakt-nečekala-asi-mi-z-toho-vybuchne-mozek způsobem.
byla upřímně nadšená, že dostanu ještě jednu celou knížku, kdy jej budu moci vídat. Ovšem tak nějak jsem doufala, že Čtyřku lépe poznám, možná se dozvím něco, co jsem předtím nevěděla, ale toho jsem se bohužel moc nedočkala. Ano, bylo zajímavé vidět, jaký byl jako nováček. Ano, líbilo se mi vídat ho i v jiném prostředí, než v jakém jsem ho běžně vídávala v Divergenci - ve výcvikové místnosti. To všechno se mi líbilo a byla jsem za to vděčná, ale nebylo to nic až tak nového, Nic překvapivého, pokud mám být přesná. Bylo to milé, ale nebylo to dobré takovým tím

I want some kind of reminder that while wounds heal, they don’t disappear forever- I carry them everywhere, always, and that is the way of things, the way of scars.
—  Veronica Roth, Four: A Divergent Story Collection

Čtvrtá povídka mě asi bavila nejvíce. Ani tady nebylo nic nového, ale objevovala se tu už Tris a mohla jsem znovu prožívat všechny ty pocity, které jsem měla při čtení Divergence. Zjistila jsem sice, že mě Tric po přečtení této povídky štve ještě více, než mě štvala při čtení původní knížky, zato Tobiase jsem si zamilovala ještě více. Během čtení této povídky jsem se ovšem nemohla zbavit pocitu, že celá knížka vlastně není nic jiného, než jenom taková fan fiction pro nadšené milovnice Čtyřky. Ještě zvláštnější zjištění pak bylo, že m to vlstaně vůbec nevadí.

Sečteno podtrženo, knížka stojí za přečtení. Minimálně pro všechny fanynky a fanoušky původní triologie. Pokud jste ovšem nepropadli šarmu a kouzlu mého milovaného Tobiase (což přece ani není možné), tato knížka vám dost možná zklame. Na goodreads jsem knížce dala čtyři hvězdičky, kdybych ale měla být upřímná, je to spíše taková lepší tří a půl hvězdičková knížka. :)

70%
3.6
Autor: Veronica Roth
Originální název: Four: A Divergent Collection
Žánr: Dystopie, Young Adult, Romantické, Fikce
Počet stran: 192
Nakladatelství: Cooboo
Mé hodnocení obálky: 3/5


19 komentářů:

  1. Pěkná recenze :). O téhle knize jsem taky hodně uvažovala, ale nakonec jsem se rozhodla, že si ji nechám až po přečtení Aliance.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! A myslím, že i kdyby jsi to přečetla už pře Aliancí, tak by se nic nestalo, nejsou tam žádné spoilery. :)

      Vymazat
  2. Upřímně, mě bavila jen Divergence, ostatní dva díly se mi prostě nelíbily, tak nevím jestli do Čtyřky jít nebo ne, každopádně Čtyřku jsem měla moc ráda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se ti líbila jenom Divergence, tak myslím, že by se ti tohle mohlo líbit, jelikož se to odehrává před a během Divergence. :)

      Vymazat
  3. Ja som stále neprečítala ani Alianciu, ale po prečítaní tejto recenzie mám chuť sa pustiť do všetkých častí a, samozrejme, k tomu pridať ešte aj Čtyřku. Dúfam, že čoskoro budem môcť re-reading celej série zrealizovať! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám hodně lidí, kterým se Aliance nelíbila, ale podle mě to bylo geniální zakončení série. :)

      Vymazat
  4. Nádherná recenze!! :) Já Čtyřku také miluji a na jeho povídky se nehorázně těším. Vybrala jsi krásné citáty, hlavně z toho prvního běhá mráz po zádech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Já uvažovala, že je tu dám v češtině, ale mě prostě přijde, že v originálním jazyce to působí lépe. :D :)

      Vymazat
    2. Tomu naprosto rozumím! Také mám mnoho citátů radši v originále v angličtině :)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze, mně se Čtyřka líbil tak na tři hvězdičky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já prostě miluju Divergenci tak moc, že jsem musela dát 3.6 :) Ona fakt dobře píše. :D A děkuju! :)

      Vymazat
  6. Pekná recenzia! Ja sa ešte len na 4-ku chystám, tak som zvedavý, ako sa to bude mne páčiť :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že minimálně tak moc, jako mě! Děkuju!

      Vymazat
  7. Já četla jen Divergencii a přestože se mi fakt moc líbila, nějak se mi do těch dalších dílů nechce. :D Tobias je super, takže číst to z jeho pohledu je určitě zajímavé... celkově raději čtu knihy z pohledu mužských postav, tak nějak mě štvou míň než ženské hrdinky...

    OdpovědětVymazat
  8. Taky jsem knížku začátkem ledna přečetla a nějak jsem se ještě nedostala k napsání recenze - divné, vždycky je píšu okamžitě po přečtení - asi to bude tím, že povídky obvykle nečtu a nevím, jak mám recenzi uchopit. Ty ses toho však zhostila na jedničku :) Knížka se mi líbila, to jo, ale byla to spíš jen taková nostalgie a vzpomínka na první čtení Divergence....jinak máš naprostou pravdu, že nám autorka vlastně nenabídla nic nového, což je velká škoda. Myslím, že si fanoušci zasloužili trochu víc :)
    Čtyřku jsem měla ráda jen z počátku, než se z něj stal ufňukánek, který neměl na práci nic lepšího, než se strachovat o Tris, která dělala nesmysly :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi máš pravdu, když nad tím tak přemýšlím, tak asi vážně pak jen fňukal, možná jsem jen zaslepena láskou k němu, že jsem to neviděla. :D

      Vymazat
  9. Moc pěkná recenze! Ještě jsem nečetla Alianci, pořád si ji schovávám na později..No doufám, že když ji nechávám takhle uležet, že bude potom stát za to :) Ale do Čtyřky se chci brzy pustit, myslím, že číst to z pohledu Tobiase by mohlo být zábavnější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to přišlo zajímavé, hlavně proto, že Čtyřku miluju. :D

      Vymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)