3. prosince 2014

T5W | Historické knížky

Připojte se k projektu tady. Banner je z tohoto blogu.
Dneska Top5 tak trochu podvádím, jelikož tohle téma je sice na tento měsíc přiděleno, ovšem až na jiné datum. Dnešním tématem mělo být Top 5 názvů sérií, ale vzhledem k tomu, že zas tolik sérií jsem nečetla, rozhodla jsem se tohle téma přeskočit. Dneska to tedy bude TOP 5 knížek, jejichž děj se neodehrává v současnosti. Předem upozorňuji, že to není výběr mých nejoblíbenějších knížek (i když mou milovanou Janu  jsem si nemohla odpustit), ale snažila jsem se vybírat různorodé historické knížky, aby si každý našel něco, co jej zaujme.

#1
Malé ženy jsou kouzelné. Pokaždé, když si na knížku vzpomenu, musím se usmívat a cítím se nostalgicky. Je to příběh čtyř sester vyrůstajících v 19. století v severní Americe. Není to knížka plná akce a napětí, ale je to velmi emocionální, citlivý a milý příběh zachysující sesterské pouto od útlého věku až do dospělosti děvčat. Knížka je podle mě skvělá pro ty, kteří ještě nečetli moc historických románů a chtěli by začít něčím lehčím, jelikož se příběhem je lehké se ztotožnit i v dnešní době a jazyk není nijak náročný. Já knížku četla v třinácti. :)



#2
Janu Eyrovou jsem na tomhle blogu zmínila již několikrát, tak mám pocit, že už asi není třeba něco dodávat. Jana Eyrová je podle mě naprostá literární špička, kterou žádné jiné historické dílo u mě ještě nepřekonalo. Naprosto mistrovské dílo, vskutku. Miluju jak samotný příběh Jany, sledující její osudy již od útlého dětství, tak celkový charakterový rozvoj. Taky miluju jazyk, kterým je knížka psaná, kdy každá věta by mohl být citát sám o sobě. A to ani nemluvím o úžasném vykreslení atmosféry té doby a nádherné, lehce místy pochmurné přírody Anglie.


#3
Tuto uzoučkou klasiku, odehrávající se během první světové války v Paříži, jsem četla už hodně dávno, a proto nevím, zda bych dneska o ní smýšlela stejně, ovšem mám k ní velmi silné pocity. Dodnes si živě pamatuju, jak mě tento milostný příběh dvou lidí úplně uchvátil a představovala jsem si, jaké to asi muselo být a jak Paříž v té době vypadala. A taky si pamatuju, že se mi to líbilo daleko více, než Romeo a Julie.


#4
To by ode mě bylo divné, kdybych zde nezahrnula alespoň jednu knížku od Jane Austen! :D Její knížky jsem doslova hltala, když mi bylo patnáct. A i dnes si ráda její knížky čtu znovu. Pýchu a přemlouvání (také vydanou pod názvem Anna Elliotová) jsem vybrala proto, že mě okolí a města, ve kterých se děj odehrává, nejvíce zaujalo. Nehledě na to, že tahle knížka je dle mého názoru její nejkvalitnější knihou, kterou napsala. :)


#5
A samozřejmě jsem chtěla zahrnout i nějakou knihu od mého milovaného Charlese. Jeho romány jsou delší a složitější na čtení, než třeba knížky Jane Austen, na druhou stranu mají opravdu perfektní charakteristiky postav a úžasné analýzy starých časů. A proč jsem vybrala právě tuhle jeho knížku? Protože je kraší a myslím, že je jednoduší se přes ní přelouskat i pokud vám historické romány moc nesedí. Mě se kniha líbila moc, četla jsem ji loni a rozhodně bych ji doporučila všem, kteří zatím četli jen Olivera.




2 komentáře:

  1. Pýcha a přemlouvání? :O o tom jsem vůbec neslyšela..

    OdpovědětVymazat
  2. Petr a Lucie - Grrr, dostala jsem to ve škole jako povinnou četbu, no a co si budeme vykládat to že jsem to MUSELA přečíst jako povinnou četbu mi tu knihu dost zhnusilo. Už nikdy víc. Nesnáším povinnou četbu, a opravdu se netěším na střední.

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)