27. listopadu 2014

Recenze | Mé sladké šestnácté století

Autor: Rachel Harris
Originální název: My Super Sweet Sixteenth Century
Žánr: Fikce, Young Adult, Fantasy, Romantické
Počet stran: 256
Nakladatelství: Cooboo
Mé hodnocení obálky: 1/5*
Tuhle knížku jsem vůbec neměla v plánu číst. Byla jsem ale nemocná, neměla jsem moc dobrou náladu, vůbec se mi nechtělo číst něco akčního a měla jsem prostě náladu se odreagovat u nějaké oddechové knížky. A tehdy jsem si vzpomněla, že Rodaw zařadila tuhle knížku mezi její nejoblíbenější knížky za minulý rok a dokonce řekla, že se ji knížka dost možná líbila více než Polibek pro Annnu. A i když mě obálka hrozně odrazovala, fakt že knížka je o cestování časem mě přiměl, že jsem si knížku přečetla. No a co na ní říkám? Nic moc...

Příběh začíná, když patnáctiletá Cat letí se svým otcem a jeho snoubenkou do Florencie, aby tady
strávili dovolenou před Catinými šestnáctými narozeninami. Cat nesnáší snoubenku svého otce a ještě méně stojí o nějakou párty, ovšem vzhledem k tomu, že ona snoubenka se živí jako organizátorka velkých párty, Cat má smůlu a musí se zúčastnit Snaží se z ní nějak vyvléct a doufá, že se alespoň trochu odreaguje ve své milované Florencii, které je kolébkou umění, které tolik miluje. Při její procházce městem se jí ovšem přihodí velmi podivná věc a ona se po setkání se záhadnou cikánkou ocitne v šestnáctém století.

Tohle by mohl být opravdu zajímavý příběh a měl opravdu hodně potenciálu, který ovšem nebyl moc dobře využit. Celý příběh je psán lehkým, oddechovým jazykem, a proto mi bylo líto, že autorka spadla do hloupých young adult stereotypů. Holka, která je naštvaná na celý svět se ocitne v těžké životní situaci. Samozřejmě se zamiluje - a to hned na první pohled! Po pár dnech je z toho láska jako trám, kterou nic neotřese, do cesty se jim ale postaví nečekané překážky, které samozřejmě v srdceryvném konci všechny vyřeší. Ano, to je příběh shrnutý v jedné větě.

Celý příběh (a důvod, proč jsem knížku neodložila) byl fakt, že Florencie v šestnáctém století je zkrátka kouzelná. Prostředí dodávalo knížce na kouzlu a dělalo jí výjimečnou, i když příběh za moc nestál. Taky musím uznat, že na to, jak krátká knížka byla, mám pocit, že se autorce podařilo do děje vměstnat spoustu zajímavých postav, třeba Catina "sestřenka" byla hrozně zajímavá a sympatická.
Autorka vydala i volné pokračování knihy s názvem Příběh dvou století. Ten je psán z pohledu již zmiňované Catiny sestřenky, která se ocitne v budoucnosti (pro nás v přítomnosti). Nemyslím, že knížku přečtu brzy, ale myslím, že až zase budu nemocná a budu mít zase romantické choutky, možná po knížce sáhnu. Mimichodem - na hodně blozích jsem četla, že si knížku koupili kvůli krásné obálce. Vím, že se říká proti gustu žádny dišputát, ale vážně? :D Obálka byla jedna z hlavních důvodů, proč jsem se knížky bála. Cooboo většinou má krásné obálky, ale tohle se jim moc nepovedlo. Strašný kýč.

Knížku bych doporučila slečnám, kterým nevadí prvoplánové romance, kdy se do sebe hlavní hrdinové zamilují na první pohled. Myslím, že knížka prostě nebyla psaná pro mě, ale chápu, proč se holkám, co mají rády romance, líbí. Šestnácté století má prostě své kouzlo. Taky si myslím, že už jsem prostě na tohle moc stará, chápu, že mladším slečnám by se to mohlo líbit hodně. Když to vezmu kolem a kolem, nebylo to to nejhorší, co jsem četla, to rozhodně ne. 




47%

7 komentářů:

  1. Tuto knihu už jsem zahlédla , už dlouho je na mém spisu knih co musím přecíst!!!
    No uvidím jestli se k ni dostanu...snad bude dobra....

    OdpovědětVymazat
  2. Mě právě přijdou takovéhle oddechové, hrozně předvidatelné, klišé knihy na nemoc právě úžasné. Člověk si u nich odpočine, občas zasměje a občas je prostě fajn vypnout a jen si užívat :) Ale ne všichni na tyhle stereotypní YA jdou.. Ale krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to chápu, proto si nemyslím, že knížka je špatná, jenom to není můj styl no... :)
      díky moc!

      Vymazat
  3. Ja som si pri knihe skvelo oddýchla a ako rozprávka to bolo fajn, ale dvojka už bola naozaj presladená :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem si tuhle knížku chtěla přečíst a pokud na ni někdy narazím v knihovně, asi to udělám, ale čím víc o ní čtu, tím nižší mám očekávání :D Já právě tyhle stereotypní YA romance moc nemusím, ale kdo ví, třeba se mi to bude líbit.. :) Povedená recenze!

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)