8. listopadu 2014

Recenze | Hlas Nože - Patrick Ness

Autor: Patrick Ness
Originální název: The Knife of Never Letting Go
Žánr: Fikce, Young Adult, Dystopie, Sci-fi
Počet stran: 367
Mé hodnocení obálky: 2/5*

Hlas nože je první díl Chaos triologie napsané Patrickem Nesse, který mimo jiné také napsal knížku Volání Netvora. Když jsem zjistila, že autor mé oblíbené knížky napsal také dystopicko - schi-fi triologii, věděla jsem, že jí musím mít. Patrick za tuto skvělou triologii získal řadu ocenění, proto mě překvapilo, že v České republice není triologie tolik populární.

A co si myslím o triologii já? Miluju jí. Ještě jsem tedy nečetla celou, ale už teď si myslím, že se umístí na vrchní místa mého žebříčku oblíbených sérií. 
Hned v úvodu první knížky se seznamujeme s mladým Toddem Hewittem, který žije na planetě Nový svět. Tuto planetu už ale obývali tzv.Sádráci, kteří se údajně své planety nechtěli jen tak vzdát a proto začala válka. Sádráci vypustili vir, který způsobil, že muži mohou navzájem slyšet své myšlenky a zároveň zahubil všechny ženy, tedy i Toddovu maminku. Alespoň tohle je to, co mladého Todda všichni muži vždycky učili. Potom, co ale v bažinách narazí na úplné ticho - dívku - zjistí, že ne všechno je tak, jak si myslel a začne dobrozdružství, o kterém neměl ani tušení, že by mohl kdy zažít.

Patrick Ness používá v této knížce velice originální způsob psaní. Vzheledem k tomu, že je Todd nevzdělaný a my můžeme slyšet - číst - všechny jeho myšlenky, knížka je plná hovorových až nespisovných výrazů. Ze začátku jsem z toho byla zaražená postupem knížky jsem si ale na tento styl psaní zvykla a přišel mi sympatický, protože jsem měla pocit, že dokážu naprosto plně porozumět všem postavám.

Samotný děj byl podle mě bezchybný. Opravadu  v knížce nenajdete jedno hluché místo, kde by jste se nudili. Každá kapitola je plná akce a zvratů, až jsem někdy měla pocit, že ji je tam až moc. 
Svět, který pro nás v této knížce Patrick připravil, je velice sympatický. Dost se podobá naší planetě, ale je plný cizích zvířat, o kterých bylo velice zábavné číst. Celkově se mi líbilo, jak propracovaný příběh byl a měla jsem pocit, že jsem součástí tohoto světa společně s hlavními 
hrdiny.

Co se postav týče, byla jsem zaskočena tím, jak moc mi přirostly k srdci. Bylo mi sympatické, že hlavní postavou není holka - jako poslední dobou ve skoro všech dystopických knížkách. Todd byl milý, vtipný a hodný. Je pravda, že dělal některá špatná rozhodnutí, ale vždy si uvědomil svou chybu a připadal mi tím ještě více lidský. Obdivuji jak komplexní a odvážnou postavu autor dokázal vytvořit.
Machee, Toddův pes, který jej pronásleduje celou knížku, můžeme myslím považovat za samostatnou postavu. Vzhledem k tomu, že jsme mohli slyšet i jeho myšlenky, považovala jsem ho za jednu z hlavních postav a hrozně jsem si jej oblíbila. Vždycky "říkal" přesně to, co by jste čekali, že by psi říkali, kdyby mohli mluvit a hrozně jsem se při jeho hláškách nasmála. 
Viola, dívka, která s Toddem putuje, je super. V novém světě se ocitla v podstatě náhodou, nepochází odtud, a proto se mi líbilo, jak byla někdy ze světa kolem sebe zmatená. Zároveň se ale ukázalo, že je velmi chytrá a citlivá a skvěle Todda doplňovala. To, jak si k sobě s Toddem nacházeli cestu bylo opravdu dechberoucí a myslím, že je to asi nejlepší rozvoj postav, o kterém jsem kdy četla.

Celkově nemůžu jinak, než knihu všemi deseti doporučit. Momentálně čtu druhý díl a zatím je stejně dobrý, jako tn první, tak se těšte na brzkou recenzi.
A co vy? Četli jste Hlas nože? Taky vás takto uchvátil?

97%


7 komentářů:

  1. Skvělá recenze! :) Hlas nože jsem si koupila v Levných knihách a to rovnou celou sérii :) A teď se do ní chystám zrovna pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak si asi pochopila - vřele jí doporučuji! :D Já se od toho nedokážu odtrhnout, jsem zvědavá, co si o tom budeš myslet ty! :)

      Vymazat
  2. Podľa všetkých tých kladných recenzií by som sa do série už konečne mala pustiť aj ja :) Som na ňu veľmi zvedavá.

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze, ale bohužel se neshodneme. Podle mě je to kravina, kterou jsem ani nedočetla.. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)