29. října 2014

Recenze | Volání netvora - Patrick Ness

Autor: Patric Ness, Siobhan Dowdová (autorka námětu)
Ilustrace: Jim Kay
Originální název: A Monsters Calls
Žánr: Sci-fi, Fantasy, Román
Počet stran: 216 (pevná vazba)¨
Mé hodnocení obálky: 5/5


Volání netvora je velmi citlivě zpracovaný příběh třínáctiletého Conora se kterým se život zrovna nepere. Takhle by sice svou situaci asi nikdy sám nepopsal, sám všechny útrapy prožívá, aniž by mu nějak docházely, ale jeho okolí mu dává najevo, že je chudáček. Jeho tatínek založil novou rodinu v Americe, jeho nejlepší kamarádka ho naštvala, a tak s ní nemluví, babička je hrozná semetrika a na vrchol toho všeho jeho maminka onemocní. Vážně onemocní. A zrovna v tuto chvíli jej každou noc přijde navštívit Netvor ze kterého se vyklube Tis, který roste na hřbitově před jejich domem... Ale proč přišel? Vždyt Conor se ho o to neprosil? Nebo ano?
Mé dojmy:Knížky jsem si poprvé všimla jenom proto, že mě zaujala její obálka s krásnou (a tak trochu děsivou) obálkou. A samozřejmě mě také zaujala proto, že byla ve slevě, co vám budu nalhávat. Uvízla mi nějak v hlavě a když jsem potom na všeh amerických blozích na ni četla jen samou chválu a zjistila jsem, že vyhrála mnoho cen, rozhodla jsem si ji objednat. Ještě, že jsem to udělala, jelikož tato kniha je čtenářský skvost! A nejde ani tak o její délku (vzheledem k tomu, že nemá moc stránek a i tak je plná originálních ilustrací), klidně se s vámi vsadím, že jí musete mít shltnutou během pár hodin. Spíše jde o to, jakým stylem je psaná. Ještě nikdy jsem nečetla knížku, která by danou tématiku popisovala s tak neuvěřitelným citem a tak krásně empaticky. Celou knížku provází nádherně pochmurná a tajemná atmosféra díky pohádkovému netvoru. Taky jsem ještě nečetla knížku, která je psána primárně pro děti, ve které bych našla tolik moudrých příběhů a myšlenek. A tak, i když jsem to zpočátku vůbec nečekala, stala se tato kniha rychle pýchou mé knihovničky a jedním z nejlepších čtenářských i uměleckých zážitků! A ano, na ty kouzelné ilustrace se nemůžu přestat dívat, už jen kvůli nim stojí knížka za povšimnutí. :)

Mé hodnocení
97%


2 komentáře:

  1. Já si rvu vlasy, že jsem si ji nekupila, když byla v té slevě, protože předtím mi připadalo, že je ohledně ní ticho po pěšině a pak se roztrhl pytel s pozitivními ohlasy a já už ji nějak nemohla sehnat :D Ale možná jsem jen málo hledala :) Musím ji mít!!!! :)
    Pěkně napsáno :) Přeji hodně úspěchů s novým blogem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Opravdu doporučuji! Myslím, že jsem jí viděla v levných knihách. ;)

      Vymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)