24. května 2015

Knižní námluvy! | The Courtship TAG

Myslím, že dnešní mlhavá neděle je jako stvořená pro nějaký ten knižní TAG. A vzhledem k tomu, že už je to docela dlouho, co jsem tady nějaký dávala, rozhodla jsem se, že dneska pro vás jeden vyplním. Jedná se o TAG, který jsem viděla poslední dobou kolovat po amerických booktubech a dost mě zaujal - jmenuje se Book Courtship Tag, Pokud již nějaká česká verze existuje a já se jenom opakuji, tak se omlouvám, ale předělala jsem si otázky podle svého. Sama jsem čerpala z videa Sam z kanálu Thoughts of Tomes a originální video najdete tady.

1. Fáze - Prvotní přitažlivost 
Knížka, kterou sis koupila kvůli krásné obálce.
Musím se přiznat, že krásné obálky naprosto zbožňuji a vždy se snažím koupit si to vydání, které se mi líbí nejvíce. Myslím, že žádnou knížku jsem si nekoupila jenom kvůli obálce, ale je pravda, že pokud mě obal zaujme, je větší pravděpodobnost, že si o knížce budu zjišťovat více. Tak tomu bylo i u knížky V šedých tónech a Prozření Mary Dyerové. A momentálně pokukuji po knížce Podivuhodné soužení Avy Levander. Ano, samotný příběh zní zajímavě, ale pravděpodobně bych si knížku nepořídila, kdyby ta obálka nebyla tak dokonalá.




2. Fáze - První dojem
Knížka, která tě dostala svou anotací
Abych byla upřímná, asi žádná z knížek, které vlastním, mě svou anotací úplně nedostala. Nejblíže tomu měl Noční cirkus (který mimochodem zrovna čtu a miluju), jelikož jeho anotace je úžasně záhadná a mysteriózní. Ovšem knížku jsem si nekoupila, mám ji půjčenou z knihovny


3. Fáze - Sladké řeči
Knížka, který tě dostala díky stylu, kterým je napsána
První knížka, která se mi vybavila, je Jsem roztříštěná. Po dočtení jsem byla úplně rozpolcená a nevěděla jsem, co si mám myslet. Příběh samotný a postavy mě nijak nenadchly. Děj byl vleklý a moc mě nezajímal. Ovšem ještě nikdy jsem nečetla dystopii s tak poetickým vyjadřováním. Nádhernými metaforami se to tam jen hemžilo a autorka si také pohrála s dynamikou textu. Už jenom kvůli tomu si zřejmě druhý díl přečtu...

4. Fáze - První rande
Pvní díl série, který tě přiměl koupit si i zbytek
Jednoznačně Percy Jackson. Nevěděla jsem, jak se mi jednička bude líbit a proto jsem si ani neobjednávala další díly, ovšem po dočtení jsem měla jasno. Série je skvělá a musím ji mít celou!


5. Fáze - Pozdní noční hovory
Knížka, která tě přiměla zůstat vzhůru celou noc
Není moc knížek, které by byly tak napínavé, že bych kvůli nim zůstala vzhůru celou noc. A momentálně si nemůžu vybavit snad žádnou, kvůli které bych opravdu probdila noc. Poslední knížka, která tohle ve mě vyvolala byla asi Hunger Games, ale to už je dobrých pět let zpátky...

6. Fáze - Vždycky v mé mysli
Knížka, o které jsi nemohl přestat přemýšlet
Myslím, že tuhle kategorii by splňovaly všechny pětihvězdičkové knížky, co jsem četla. Ať už třeba Jana Eyrová, nebo 1984, tak taky Hlas nože a Dítě číslo 44, nebo třeba Ready player one. Je jich více! :)

7. Fáze - Fyzické sblížení
Knížka, která tě zaujala tím, jaká je na omak 
Mám ráda každý obal, který je originálně provedený a není úplně obyčejný. Z tohoto důvodu jsem si zamilovala i jednoduché obálky triologie Delirium, kde se střídá matná obálka s lesklým písmem. 


8. Fáze - Setkání s rodiči
Knížka, kterou by jsi doporučil své rodině a známým
Každný člověk je jiný a každý má jiné chutě a preference. Z tohoto důvodu se snažním svá doporučení dělat "na míru" a není jedna kniha, kterou bych doporučila úplně každému (pokud nepočítám Bibli). Pár knížek, které ale doporučuji asi nejčastěji, jsou například Jana Eyrová, Ready player one, Dítě číslo 44, Černobílý svět, Dárce, 1984.

9. Fáze - Přemýšlení nad budoucnostní
Knížka (nebo série), u které jsi si jistý, že ji budeš znovu číst ještě hodněkrát
Určitě všechny mé nejoblíbenější (a těch není málo!). V podstatě všechny zmíněné v otázce 8 + knihy Jane Austen, Střetnutí od Perettiho, Chatrč, Divergenci triologii, Terapie láskou, Pána prstenů a Hobita, knihy Patricka Nesse, Harryho Pottera. Snad jsem an nic nezapomněla!

10. Fáze - Sdílej lásku!
Koho do TAGu označuješ?
Jak jsem již zmínila, vůbec si nejsem jistá, jestli tento TAG už koluje, nebo ne. Takže pokud jste ho už dělali a já vás označím, klidně mi do komentářů dejte odkaz na článek a já si ráda odpovědi přečtu. :) TAG si může udělat kdokoliv, koho otázky zaujmou. A konkrétně bych byla nadšená, kdybych si mohla přečíst odpovědi od Marky, Ivcci, Melindy.

6 komentářů:

  1. Skvělý tag i tvé odpovědi :) Taky jsem přečetla první díl Percyho a hned jsem měla jasno, že musím mít celou sérii :) A V šedých tónech má opravdu nádhernou obálku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na té obálce obdivuju i to, že naprosto sedí ke knize a skrývá i symboliku, kterou lépe pochopí jen lidé, kteří knihu sami četli. :)

      Vymazat
  2. Krásné odpovědi, už jsem TAG vydala... Ještě jednou díky moc za nominaci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, to jsem celá já. :D Promin, že jsem si toho nevšimla. :)

      Vymazat
  3. Tohle je dokonalý tag :) Asi ho někdy použiji ;) Jen ještě nevím kdy..možná až bude trochu více času ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Chatrč? Mám ji doma a jsem na nic moc zvědavá! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)