7. dubna 2015

Abeceda knihomola | D

Přijde mi to jako včera, co jsem zveřejňovala úvodní článek k projektu abeceda knihomola a dneska již vypisuju čtvrté písmenko! Ovšem nebudeme to prodlužovat, u tohoto písmenka bylo pro mě lekhé sestavit seznam, tak se pojďme kouknout, které výrazy se mi s tímto písmenem pojí!

Dickens Charles
Byl by div, kdybych tohoto pozoruhodného muže nezařadila na svůj seznam. Obdibuji jej hned z několika důvodů. Nejenže díký jeho románům měnil k lepšímu dobu, ve které žil, ale jeho knížky jsou opravdovými mistrovskými díly. Teda, přiznám se, že jsem od něj zatím četla jen Olivera Twista a Davida Copperfielda, přesto se tyto dvě knihy navždy usadily v mém srdci. Dickens je pověstný svým detailním popisem postav a míst, což mnohým přijde nudné, pro mě to ovšem bylo důvodem zamilovanosti. A pokud jste od něj jetš nic nečetli, doporučuji vám, aby jste mu dali šanci, protože to stojí za to.


Drama
Ano, jsem si plně vědoma, že drama a divadelní zpracování tak úplně nezapadá do běžné literatury, přesto mám drama s knihomolstvím spojené. Stejně jako u poezie, ani tady si netroufnu tvrdit, že jsem velikým odbordíkem. Přesto k divadlu a divadelním hrám odjakživa tíhnu. Ať už jako čtenář louskající si doma Shakespeara, či jako divák  usazený v sále divadla, tak i jako samotný aktér. Herectví není mou největší vášní, ani nejsem kdo ví jak dobrá, přesto mám k hraní velmi kladný vztah a odjakživa k němu tíhnu.

Dystopie
První dystopií, kterou jsem přečetla, byla Hunge Games série. Do té doby jem neměla ani tušení, že něco podobného existuje, dokonce jsem do té doby ani nečetla žádné young adult knížky. Ovšem HG mi otevřela dveře do úplně nového světa. Do světa, který se mi moc zalíbil a dnes považuji žánr dystopie  za jeden z mých úplně nejoblíbenějších. Netvrdím, že jsem četla nějaké přeberné množství sérií, ale to nemění nic na faktu, že dystopie mám moc ráda. Nejvíce se mi (hned po HG) líbí Divergence, Ready Player One, Chaos triologie či Prvních 100.

8 komentářů:

  1. K dystopii jsem se také dostala díky Hunger Games a díky tomu se mi tenhle svět v budoucnosti, kde systém prostě nefunguje, moc zalíbil! Akorát jsem moc takových knih nepřečetla, přestože jich mám na seznamu tolik.
    Už se několik let chystám na jakékoliv dílo Charlese Dickense, ale prostě dám vždycky přednost jiným knihám. Asi mi podvědomí říká, že na to ještě nejsem připravená. Nedávno jsem viděla film The Invisible Woman, který má být o části Dickensova života a nebylo to vůbec špatné. Myslím si, že Dickens mohl být dost zajímavá osoba :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do klasik se někdy člověk musí přinutit. Možná to bude chvíli trvat, než se člověk začte, ale stojí to za to! Klasiky v člověku zůstanou ještě dlouho po té, co příběh dočteme. Určitě dej Dickensovi šanci. :)

      Vymazat
  2. Čo sa týka dystopii, absolútne sa s tebou zhodujem. U mňa to tiež boli HG, čo to odštartovalo, aj keď v tej dobe som ešte pojem dystopia ako taký nepoznala. A tiež teraz patrí medzi moje najobľúbenejšie žánre. :) Takisto dráma, zbožňujem Shakespeara a milujem divadlo. Či už sú to komédie alebo tragédie, vždy sa rada krásne oblečiem a vždy, keď mám príležitosť, idem. Divadlo si užívam absolútne naplno. :) Inak som netušila, že si aj herečka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, herečka vážně nejsem, jenom s touto oblastí lehce "flirtuji". Na jednu stranu jsem dost stydlivá, na druhou stranu si všechny školní a domácí "dviadla" vždycky užiju. :)

      Vymazat
  3. Moc pěkné asociace :) Hunger games byly také mou první dystopií a naprosto mě to to nadchlo. Jen teď už tenhle žánr moc nečtu.

    OdpovědětVymazat
  4. Dickens mě vůbec neláká, právě kvůli té popisnosti a na klasiku prostě musím mít extra náladu, což už jsem nějaký ten rok neměla.
    Když jsem byla mladší, chodila jsem na dramaťák a hraní mě hrozně moc bavilo. Teď už bych si na to asi netroufla, ale přesto na to ráda vzpomínám. Do divadla jako divák chodím hrozně moc ráda a celkem často :) Naposledy jsem byla na Cimrmanech a to byl super zážitek :) Nepatřím k těm největším fandům, ale mám je moc ráda :)
    Divadelní hry patřily k mým nejoblíbenějším dílům k maturitě. Ne z důvdu, který měli asi ostatní - jsou krátké. Ale prostě se mi líbily.
    HG byla asi pro hodně lidí první dystopie. Tady se vymykám. Moje první dystopická série byla Oškliví, kterou mám dodnes fakt moc ráda a půlka nově vycházejících jí nesahá ani po kotníky. Škoda, že je tak málo známá a poznamenaná tím, že taky skončila v Levných knihách. RPO - moje nejoblíbenější. To snad ani nemusím zdůrazňovat. Skvělé asociace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cimrman je super! Taky teda nejsem nějaký extra fanda, ale mám to moc ráda.
      A na Ošklivé se chystám už od září, jsem na ně moc zvědavá!

      Vymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)