2. dubna 2015

Abeceda Knihomola | C


Kdyby jste se ještě chtěli zapojit, nebo by jste chtěli lépe pochopit, o co jde, můžete si přečíst můj minulý článek, kde jsem všechno vysvětlila.
Ano, jsem ostuda! Sama pořadatelka projektu nedokáže splnit podmínku, že články bude vydávat každé úterý. Zjistila jsem ale, že zrovna úterky jsou pro mě nejhektičtějším dne týdne a přednastavování je s mým nabitým programem téměř nemožné. Doufám přesto, že se na mě nebudete zlobit a že si mou abecedu přečtete rádi i v jiné dny. No a dnešním třetím článkem bych vám ráda představila mé asociace s písmenkem C.

Cecelia Ahern
První spisovatel, který mě při písmenku C napadne, je právě tato irská spisovatelka, která napsala jak takové hitovky jako je PS. Miluji tě, nebo Kde končí duha (Love, Rosie), tak i méně známé díla jako je třeba Až se tě život zeptá, Kdybys mě teď viděla, nebo třeba mou oblíbenou - Cesta ze ztracena. Cecelia je opravdu talentovaná spisovatelka. Píše knihy ze života, které mají často co do činění se závažnými tématy lásky, přátelství a vztahů. Přesto jsou její knížky naprosto výjimečné a jedinečné, jelikož se ve svých knihách nebojí pustit uzdu fantazii a proto se její knihy pohybují na hranicích reality a představivosti. Já na jejích knížkách opravdu ujížděla, když jsem byla mladší a moc se mi líbil právě onen fantastický prvek jejích knížek. Pokud máte chuť na něco oddechového, ale zábavného a se zajímavou myšlenkou, její knihy jsou to pravé pro vás.

You shouldn’t try to stop everything from happening. Sometimes you’re supposed to feel awkward. Sometimes you’re supposed to be vulnerable in front of people. Sometimes it’s necessary because it’s all part of you getting to the next part of yourself.
—  Cecelia Ahern, The Book of Tomorrow

Citáty
Už jako malá jsem si libovala v tom, že všechny zajímavé věty, které mi někdo řekl, které jsem zaslechla a nebo, které mě samotnou napadly, jsem si zapisovala do zvláštních deníčků. Líbilo se mi mít sbírku mouder a předmětů k zamyšlení. Jsem myslitel už od malinka a chuť přemýšlení a hloubání mě neopustila ani dodnes. Vždycky ocením, když autor do knížky vkládá dechberoucí věty, které si podtrhávám a ještě dlouho nad nimi přemýšlím. Jedny z mých nejoblíbenějších citátů má na svědomí C.S.Lewis (jehož první písmenko je schodou okolnosti také C!), nebo třeba Tolkien. 


Čaj
Někomu tato třetí asociace může připadat zvláštní, ovšem pro mě osobně je čaj se čtením velmi úzce spojen. Aby jste mi rozumněli - čtu kdekoliv a kdykoliv. Klidně i na zastávce, v nudných hodinách chemie, nebo v čekárně u doktora. Ovšem úplně nejšťastnejší jsem, když si můžu udělat čtecí odpoledne a číst si úplně kde se mi zachce. Mezi mé nejoblíbenějš místa, když je škaredě je horká koupel vody (ano, opravdu čtu ráda ve vaně!), ale nebo když je hezky, tak nejraději čtu venku v přírodě (náš dům je obklopen lukami s stromy, které tomuto účelu slouží perfektně). Ovšem ať čtu, kde čtu, ke čtení mám vždycky nejraději čaj. V létě ledový a v zimě horký. Jsem velikou milovnicí čaje a stále vedu vnitřní bitvu sama se sebou, jestli preferuji spíše čaj, nebo kávu. Zatím je to remíza.




3 komentáře:

  1. P.S: Miluji tě jsem viděla pouze jako film a zejména díky skvělému výkonu herců v hlavních rolích jsem si ho neskutečně oblíbila. Bylo mi z něj zároveň smutno a zároveň mě hřál u srdíčka. Prostě skvělé. Plánuji určitě S láskou Rosie, ať už film, nebo knihu, nebo snad obojí :)
    Citáty mám taky ráda a ráda si připomínám oblíbené části knížek. Goodreads je v tomto případě nástroj k nezaplacení, protože žádné papírové deníčky si nevedu :)
    Já čtu kdekoli a někdy se mi paradoxně nejlépe čte na místech, kde ostatní číst nedovedou, protože nemají klid. Ale taková letní zahrada, deka pod slunečníkem a po ruce nějaká osvěžující limonáda a maliny nebo ovocný salát, to je něco pro mě.
    Když jsem ještě byla s rodiči, taky jsem si četla ve vaně. Teď už tu možnost nemám a občas mi to chybí. O to víc si čtu zachumlaná v pelíšku :)
    Skvělé asociace! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem zapomněla na čaj? Ach jo, to je děs... Ta moje skleróza...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alespoň máš jiný seznam! Je zábavné sledovat různé asociace!

      Vymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)