24. ledna 2015

T5W | Spisovatelé, které bych ráda potkala

Připojte se k projektu tady. Banner je z tohoto blogu.
Ano, jsem si plně vědoma, že není středa a že bych asi žádný TOP 5 wednesday článek psát neměla, ale na tuto středu jsem ležela v horečkách a byla jsem neschopna se vůbec hýbat, natož psát nějaké články a proto jsem si řekla, že článek sepíšu dneska. Jelikož téma, které bylo vybráno pro tuto středu mi přijde velice zajímavé a já již delší dobu přemýšlím na spisovateli, které bych velmi ráda osobně potkala. A kteří spisovatelé jsou nejvýše na mém seznamu autorů se kterými bych si ráda poklábosila?

#5

Hned na úvod vás upozorňuji, že jsem si sama sobě zakázala dávat na tento seznam již nežijící autory, takže i když bych dala nevím co za setkání s C.S.Lewisem, Tolkienem nebo Austenovou, na tomto seznamu je nenajdete. Na  páté místo tohoto seznamu, který byl mimochodem hrozně těžký sestavit, jsem umístila Stephna Chbotskyho, který napsal jednu z mých oblíbených knížek  - Ten, kdo stojí v koutě, nebo-li The Perks of Being a Wallflower. Tato knížka je úžasná. A i kdyby vás na první přečtení úplně nenadchla, stejně nad jejími částmi budete přemýšlet ještě dlouho po samotném dočtení knížky. Stephen mimo jiné také napsal scénář k filmovému zpracování této knížky a celkově je v psaní scénářů dost úspěšný. Já o něm dost četla i slyšela a myslím, že by mi bylo velkou ctí zeptat se jej na pár otázek ohledně psaní. 

#4

Tato autorka dětských příběhů pro vás možná může být velkým překvapením. Ale pravdou je, že na knihách od ní jsem vyrostla a ona byla první spisovatel na jehož knížkách jsem se stala závislá. Vzpomínám si, že jsem knihu od ní nedokázala odložit, dokud jsem ji nedočetla. Jednou to došlo tak daleko, že mě mamka přinutila jít na rodinou procházku, i když jsem měla rozečtenou Lolu Rose od této autorky. Byla jsem tak naštvaná, že jsem si na protest vzala knihu s sebou a četla jsem ji za chůze. :D Jacqueline mě hodně nadchla pro čtení a díky ní jsem si zamilovala i psaní. Za dob, kdy jsem četla její příběhy, i já sama jsem zkusila napsat nespočet "knih" o malých holkách čelících problémům každodenního života. A jelikož mě nadšení pro psaní do dnešního dne neopustilo (i když dneska už tedy rozhodně nepíši tolik, co dřív) a v budoucnu bych možná ráda sama napsala knížku pro malé a mladé čtenáře, bylo by mi ctí setkat se s tak úspěšnou autorkou knížek pro nejmladší. 

#3
Nick Vujicic
Nickovu knížku Život bez hranic jsem četla asi dva roky zpátky a dodnes se k ní vracím. Nick je prostě neuvěřitelně inspirativní člověk. Nemyslím si, že jeho motivační projevy či jeho kniha jsou pro všechny a znám hodně lidí, kteří tvrdí, že Nick vidí všechno moc jednoduše, ale na druhou stranu - není úžasné, že někdo, kdo nemá ruce ani nohy, dokáže věci vidět jednoduše a dokáže být tak neuvěřitelně pozitivní. Nemyslím, že je dobré koukat se na neštěstí ostatních a říkat si "Tak to jsem na tom ještě dobře.", ale líbí se mi, že Nick dokáže obrátit tak strašnou situaci v něco dobrého. Povzbuzuje lidi, aby si vážili toho, co v životě mají, podporuje mladé dívky, aby našly osobní zdravé sebevědomí a vždycky, když jsem smutná, dokáže mě pohled na jeho videa rozesmát. Myslím, že by bylo úžasné potkat ho osobně a obejmout ho. :)

#2
Je až neuvěřitelné, jak rychle se tento autor vyhrabal až na sama vrchol mých nejoblíbenějších spisovatelů zvážíme li fakt, že jeho první knížku jsem četla teprve v srpnu loňského roku. A přesto je hned na druhém místě. Četla jsem všechny jeho čtyři knížky, co byly do češtiny přeloženy a v nejbližší době se chystám zbytek jeho práce objednat v originálním jazyce. Patrick Ness je neuvěřitelně talentovaný spisovatel a velmi inteligentní muž, který je mou velikou inspirací a bylo by mi neuvěřitelnou ctí se s ním setkat (a celou dobu jenom němě zírat na něj a mlčet :D).

#1
Myslím, že nikoho nepřekvapí, že mou první volnou byl, je a vždy bude John Green. Tohoto muže obdivuju ne jenom kvůli jeho úžasným knížkám, ale taky díky jeho skvělým youtube kanálům a celé nerdfighters komunitě. John má veliký vliv na mladé lidi a líbí se mi, jak se své zodpovědnosti zhostil. Skrze své knihy a videa podporuje mladé lidi nenásilně k učení  - a to ne jenom tomu klasickému školnímu učení se, ale hlavně k poznávání světa, ve kterém žijeme a zajímání se o věci, které se kolem nás dějí. A to ani nezmiňuju to, jak neuvěřitelně vtipný a sympatický je. 

Abych byla upřímná, nemyslím si, že tohle je tak úplně seznam mých TOP 5 spisovatelů, které bych chtěla poznat a určitě by se na tento seznam měli dostat i jiní spisovatelé. Ale vybrala jsem takové lidi, kteří mi přijdou zajímaví z různých důvodů a každý mě inspiruje jiným způsobem. A kdo by byl na vašem seznamu?

10 komentářů:

  1. Jéé, na Jacqueline Wilson jsem taky vyrostla :3 a John Green - jasná volba! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jaj! Aspoň nejsem sama! :3 Na Jacqueline Wilson jsem byla taky strašně závislá když jsem začala číst!:3(Nemůžu říct vyrostla, protože mi je teprve 12let) :D...
    Jacqueline má skvělé knihy a ráda se k nim vrácím! :) Její knížky mě nikdy neomrzí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já její knížky četla až do čtrnácti! :) Je skvělá!:)

      Vymazat
  3. Vždy když sestavuji nějakou topku (což dělám jednou týdně :D), tak je nakonec ze seznamu hotový mišmaš, který vlastně nereprezentuje mojí ultimátní desítku nej, ale vždycky tam šoupnu lidi/knihy/situace, které mi zrovna přijdou na mysl a tyhle spontánní seznamy pak ač mají možná nulovou vypovídací hodnotu mě baví hrozně moc :) Jsem zvědavá, jak se budu dívat na svoje Top týdne, až mi za pár týdnů skončí a já budu zpětně procházet svoje seznamy :)
    Ale dost o mně! :D
    Vybrala jsi skvělé lidi :) Toho týpka bez nohou a rukou neznám, ale ostatní jsou i dle mého hodně zajímaví lidé :) Lolu Rose jsem kdysi taky četla a ai když si vůbec nevzpomínám o čem byla, vím, že se mi knížky této autorky taky líbily, i když jsem je stoprocentně nepřečetla všechny a jako mladší jsem hltala víc i jiné spisovatele :)
    John Green je borec, možná hlavně spíš kvůli tomu všemu co podniká okolo, mimo psaní :)
    Musím si přečíst ten Chaos sakra! :D Pobavilo mě, že se chceš s Nessem setkat a jen na něj zírat :D :D
    A na Ten, kdo stojí v koutě často myslím, to máš pravdu :)
    Super Top5 :) Myslím, že by mi žebříčkování po skončení ročního Top týdne chybělo, tak se asi zapojím do tohohle :) úkoly se budou opakovat, ale vše už může být jinak, než jsem uváděla v průběhu roku :)
    Doufám, že ten komentář bude dávat aspoň trochu smysl, už si ho radši po sobě nebudu číst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím ti poděkovat za dlouhý komentář - takové mám nejradši!
      U mě to tak taky asi vždycky je. A možná je to tak i dobře, jelikož nevím jak ty, ale moje žebříčky nejlepších knížek/herců/jídel/v podstatě čehokoliv se mění hrozně často a takhle alespoň sepíšu seznam nejrůznějších věcí (v tomto případě autorů).
      Jinak, já taky četla jiné spisovatele, než ji. Třeba Foglar byl můj all-time-favourie, ale u ní se mi poprvé stávalo, že jsem byla úplně vtáhla do děje a přemýšlela nad ním i tehdy, když jsem knihu nečetla.
      A Chaos si určitě přečti!! Je to skvělé! A mimochodem - jenom bych na něj zírala, jelikož si myslím, že v přítomnosti tak inteligentního chlapa bych ani nevěděla, jak mluvit anglicky. :D
      Budu ráda, když se zapojíš! :) Ještě jsem to nikde jinde neviděla. :)

      Vymazat
  4. Zatím jsem neměla tu čest seznámit se s nějakou knihou zmíněných autorů kromě Stephena Chbosky. Jeho knížku jsem si ale naprosto zamilovala, dostala se do mé top desítky za rok 2014... je vážně úžasná, strašně jsem Charliemu fandila :) taky mám doma celou trilogii od Patrika Nesse, i Volání netvora a nemůžu se dočkat, že se k tomu konečně dostanu, už jen kvůli těm suprovým recenzím na jeho knihy. No a na Johna Greena se samozřejmě taky chystám, jen zatím nevím, po jaké jeho knížce sáhnout jako první a zda v češtině nebo v originále. Asi nejvíc mě zaujala Papírová města... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já rozhodně doporučuju jeho knížky v originálním jazyce. Přijde mi, že jeho geniální myšlenky a citáty se dokáží až moc snadno zkazit překladem. A Papírová města jsou i mou favoritkou mezi jeho díly! :)

      Vymazat
  5. Ten, kdo stojí v koutě je jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec, takže setkání s Chboskym bych se rozhodně nebránila! :D :)
    S Patrickem Nessem to mám docela vtipné. Přestože jsem četla jen jeho Volání netvora, mám doma i jeho trilogii Chaos a More Than This. Tak nějak žiju s důvěrou v to, že je to dobrý autor, takže proč neshromažďovat jeho knihy? :D Ale né, plánuji se na ty knížky brzo vrhnout, ideálně ještě letos. Teď mi nezbývá nic jiného než doufat, že si Nesse oblíbím tolik jako ty. :)
    I když jsem od Greena ještě nic nečetla, nebránila bych se setkání s ním, protože sám o sobě působí jako opravdu jedinečná osobnost. :)
    Jinak já osobně bych se ráda setkala třeba s J. K. Rowling, s Rickem Riordanem, Rainbow Rowell či s Brandonem Sandersonem. Všech těchto autorů bych měla hodně na co se vyptávat. :D :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ell: Jako první by na mém seznamu rozhodně byl John Green, druhá Kerstin Gierová. Dál vážně nevím, ale docela ráda bych poklábosila s Kateřinou Petrusovou, protože její knihy jsou vážně něco skvělého. Musím se někdy zamyslet, komu věnuju ty další dvě místa :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)