24. prosince 2014

Shrnutí za rok 2014 | Postavy a obálky

S koncem roku se v blogovém knižním světě neodmyslitelně pojí knižní shrnutí za celý rok. Minimálně já se chci do takovéhoto ročního shrnutí pustit. Dlouho jsem přmýšlela, jakým způsobem bych to měla pojmout, jestli udělat TOP 10 knížek, nebo 5 nejlepších a 5 nejoblíbenějších, nebo 14 knížek za 2014, ale nakonec jsem si řekla, že to udělám jinak. Na Knižním doupěti a na pár amerických blozích jsem našla otázky na NEJ knížky za rok. Jedná se v podstatě o seznam otázek rozdělený do tří článků, které vám odhalí nejen nejlepší knížky, co jsem četla, ale také třeba nejhorší postavy, nebo nejoblíbenější knižní obálky Myslím, že takovýto seznam bude jednoduší sestavit a taky vám více dopodrobna přiblíží knihy, co jsem přečetla.
Letos jsem četla opravdu hodně. Hlavně někdy na jaro, kdy jsem v podstatě objevila booktuberský svět, úplně se mi rozšířily obzory. Vždycky jsem knihy a čtení milovala, ale od té doby jsem sledovala všechny novinky a začala jsem mít chuť své nadšení z knížek sdílet s ostatními. A hlavně z tohoto důvodu jsem si v říjnu konečně založila tento blog. Kolik knížek jsem přečetla pro mě není až tak důležité. Nerada se řídím kvantitou knížek, ale spíše kvalitou. Knížky čtu, abych se zabavila, intelektuálně rozvíjela a abych ukojila svou představivost. Proto pro mě nějaké číslo nehraje moc velkou roli a nezúčastňuji se ročních challenges. Přesto jsem si čistě ze zvědavosti spočetla, kolik knížek jsem přeci jenom přečetla a zjistila jsem, že to je +- 57 nových knížek. Nových ppíšu proto, že v tomto čísle není zahrnuto těch pár titulů, které jsem četla znovu (jako třeba Jana Eyrová, nebo Polibek pro Annu apod.).
Jak už jsem tedy řekla, čekají vás celkem tři články s knižním shrnutím za tento rok. Dneska to jsou tedy otázky na postavy a obálky.

1. Nejlepší ženský pohled
V šedých tónech - Ruta Sepetys

Když jsem si procházela seznam knížek, co jsem přečetla, zjistila jsem, že nemám zase tolik knížek napsaných z ženského pohledu, které bych doopravdy obdivovala. Nakonec jsem vybrala tuhle, jelikož mě kniha strašně nadchla a opravdu jsem Lenu - hlavní hrdinku - obdivovala za to, čím si prošla, ale hlavně to, jak to snášela. Taktéž bych tu vedle ní mohla dát její maminku, která byla naprosto skvělá!



2. Nejlepší mužský pohled

Terapie Láskou  - Matthew Quick

Tady už bylo vybírání podstatně složitější, jelikož jsem četla spoustu knížek psaných z mužeského pohledu, které jsem doopravdy milovala. Sváděla jsem neuvěřitelný vnitřní boj, na výběr bylo z tolika skvělých mužů! Nakonec jsem se rozhodla pro Pata s Terapie z láskou. A proč jsem nakonec dala přednost jemu před třeba Čtyřkou z Aliance, Charliem z Ten, kdo stojí v koutě, nebo Todda z Chaos triologie? Asi pro to, že mi přišlo, že ze všech tří mužů, mi právě příběh Pata hrozně otevřel oči a opravdu se mě dotkl. Ano, Čtyřku i Todda miluju a Charlie mi přirostl k srdci, ale to, čím si prošel Pat a jak byla celá knížka psaná, to se mi doopravdy vepsalo hluboko do srdce a Terapie láskou (strašný překlad názvu!) se zařadila mezi mé nejoblíbenější knihy.



3. Nejlepší pár

Chaos Triologie - Patrick Ness

Dost dlouho jsem si myslela, že tohle místo obsadí Four a Tris, protože i kdy mě Tris někdy pěkně štvala, pořád oba patří k mým nejoblíbenějším párům. Ovšem po přečtení této brilantní triologie je první místo jasné. O lepším páru, než je Todd s Violou jsem doopravdy už dlouho neslyšela a hned vedle Jany Eyrové a pana Rotchestra se umístili hned na první příčku mého nejoblíbenějšího páru vůbec. Už jenom kvůli nim stojí za to si knihy přečíst. :)



4. S kým bych se chtěla kamarádit

Paper Towns - John Green

Tak tady jsem nijak dlouho uvažovat nemusela. Myslím, že s Margo z Paper towns bych si doopravdy rozuměla, vzhledem k tomu, že je tak dobře šílená a spontální. Na druhou stranu myslím, že dokáže být i vážná a prošla si už v životě i težkými časy a dobře bych si s ní mohla popovídat. Nehledě na to, že myslím, že je i strašně chytrá a vtipná. Byla by fakt skvělou kámoškou!




5. Do koho jsem se naprosto zamilovala (nová knižní crush)

Lola a kluk od vedle - Stephanie Perkins

Nakonec jsem se rozhodla nenapsat tady Čtyřku (jelikož jsem četla jenom poslední díl triologie) ani Todda z Chaosu (myslím že na mě je moc mladý a moc se neprojevil, co se humoru týče). A když jsem vyloučila tyhle dva, moje volba už byla jasná. Je jím Cricket Bell z Lola a kluk od vedle. Lola mě dost štvala, ale Cricket je podle mě jeden z nejatraktvinějších kluků, o kterých jsem kdy četla. Jak vzhledově, tak intelektuálně i humorově naprosto splňoval má očekávání o ideálním klukovi a jen mi bylo líto, že se nachází jenom v jedné knížce.

6. Nejhorší (nejlepší) záporák

Hlas nože - Parick Ness

Opravdu to nedělám schválně, nechci, aby se tahle triologie objevovala skoro na všech mých příčkách, ale Aron, děsivý kazatel a maniak z první knížky byl prostě tím nejhorším-nejlepším záporákem, o kterém sjem letos četla. Někdy mi už vážně vadilo, jak nesmrtelný byl, ale o to děsivější na druhé straně zase byl. Rozhodně si tohle místo zaslouží.




7. Největší charakterový obrat (koho jste na začátku nesnášeli, ale na konci zbožňovali a naopak)

DUFF - Kody Keplinger

Tuhle, všemi zbožňovanou knížku, jsem četla v létě v americe a hrozně jsem se na ni těšila, Myslela jsem si, že to bude originální a vtipná contemporary, ale velmi jsem se spletla, nešlo o nic jiného, než o nechutnou a povrchní, rádoby romantickou knížku. Jeden z hlavních důvodů byl, ale mi nebyla sympatická hlavní hrdinka Bianca. Na začátku jsem jí fandila, říkala jsem si - jen se nedej holka, nenechej se, aby tebou ten hňup zametal, jenže ejhle! Ona se začala chovat jako naprostá kráva a začala s ním spát. :D Většinu knížky mi vížně lezla na nervy.

8. Nejlepší drsňačka

Ready Player One - Ernest Cline

První, kdo mi přišel na mysl, byla Artemis. Tuhle postavu jsem si vážně oblíbila. Byla vtipná, chytrá, inteligentní a - drňácká, jinak to snad ani popsat nejde.







9. Nejlepší drsňák

Harry Potter a ohnivý pohár - J. K. Rowling

I když se Harryho z tohoto místa snažil - opět - vytlačit Four, musela jsem tohle místo nakonec přidělit Harrymu. Kouzlu těchto knížek jsem propadla až letos a musím říct, že mě Harry strašně překvapil. Ve filmech jsem ho nikdy moc nemusela a přišel mi hrozně sobecký, ale zjistila jsem, že v knížkách takový vlastně vůbec není. A on je dokonce často i hrozný drsňák! Zvláště pak ve čtvrtém dílu, kdy jej skoro všichni opustí a on jde (i když celý posraný strachy) s hlavou vztyčenou bojovat před zraky celé školy s nebezpečnými draky.


10. Kdo mi nejvíc zlomil srdce

Volání Netvora - Patrick Ness

Nešlo o  žádnou knižní postavu. Jde o spisovatele. A ano, Patrick mi touhle krásnou knížkou zlomil srdce. Myslím, že si toto mistrovské dílo musíte přečíst, aby jste pochopili proč.






11. Nejlepší / Nejhorší jména postav

Bez naděje - Colleen Hoover
Dost se mi líbilo jméno Hope (Bez naděje) a Mia (Jestli zůstanu) a Eleanor (Eleanor a Park). Z mužských pak Colin (An Abundance of Katherines), Simon (Město z kostí),Tobias (Aliance).
Naopak se mi nelíbila jména Conor (Volání netvora), Alex (Delirium), Day (Legenda) Gwendolyn a Gideon (Rudá jako rubín). Jo a taky všechny přeložené jména z Harryho Pottera. (Pošuk Moody, to jako fakt?!)






Bonus: 5 nejlepších knižních obálek roku 2014
Ani nevíte, jak dlouho jsem přemýšlela, jestli je lepší obálka Eleanor a Park, nebo Ready Player One! Obě jsou krásné a obě dokonale naznačují, o čem bude knížka. Nehledě na to, že u Ready Player One oceňuji, že máme dokonce lepší obálku. než Amerika! :D Nakonec ovšem místo obsadili minimalistická obálka Eleanor a Park.




10 komentářů:

  1. Pěkné shrnutí... Chtěla bych si přečíst Duff :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, tak na toho Nessa si ma naozaj nalákala! Pekné zhrnutie za celý rok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to opravdu ráda slyším, protože jsem si jeho knížky doopravdy zamilovala! :D :) I když myslím,že to nebude zrovna šálek čaje všech....

      Vymazat
  3. Krásné shrnutí, ale páni! Tolik jsem toho z Tvého seznamu nečetla! :) Ale po Chaosu už jsem pokukovala tolikrát, že to ani nespočítám! Teď už si ho ale díky Tobě asi opravdu pořídím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Bezva shrnutí :D Na Chaos se už dlouho chystám, jen co se mi dostane do rukou :D A díky tomuhle tvému článku se těším ještě víc. Nejspíš hned v pondělí opět navštívím knihkupectví, opravdu si mě nalákala :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pekný článok.:) Myslím, že si to zhrnutie poňala dobre. Tento rok som sa tiež rozhodla nehľadieť na číslo prečítaných kníh a nedala som si výzvu, čím som si ušetrila taký ten nepríjemný pocit, že nestíham.:D
    Asi by som sa k tej trilógii Chaos mala dostať.:D
    Práve Margo som napríklad nemala rada vôbec, prišla mi hrozne sebecká.:D
    Inak meno Day sa mi tiež nepáči.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to ona v tom ději sobecká asi je, ale stejně je hustá. :D myslím, že by stálo za to se s ní kamarádit. :D

      Vymazat
  6. Ďalšie pochvalné slová na Volání netvora - uf, na martinuse je to za 2€, asi nerozmýšľam a hneď kupujem :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)