30. listopadu 2014

Book Talk #2 | Booktubers

Jeden z faktorů, který mě nejvíce inspiroval k založení vlastního blogu o knihách, byly americká a anglické booktuby. O co jde, ptáte se? Booktuby jsou kanály na youtubu, kde jejich autoři přidávají videa o knížkách. Co se mi nejvíce na nich líbí je to, že nemusíte nutně pořád přidávat jen recenze, ale všechno, co vás na literatuře zajímá a baví. Vzhledem k tomu, že nejsem nijak extrovertní typ a vystoupit na videu bych se hrozně styděla, založit si blog byla další logická možnost. To ovšem neznamená, že booktubery neobdivuji! S přibývajícím časem je stále více českých bootuberů, za což jsem opravdu vděčná, přesto ale nejvíce sleduju videa těch zahraničích. A dneska jsem si pro vás připravila článek s mými nejoblíbenějšími bootubery!

#1

Vtipná, inteligentní, krásná, chytrá, feministická . Asi těmihle slovy bych tuhle holku popsala. Nechápu, jak to, že ještě není ten nejslavnější youtuber na světě, protože je naprosto úžasná. Ne vždycky se s ní shodnu ve všech názorech, ale ve většině ano. Líbí se mi, že nad knihami přemýšlí opravu do hloubky a nečte jenom slavné nové knížky, ale především klasickou literaturu. A naprosto zbožňuju, že je stejný (ne-li větší) fanoušek Jane Austen, než já. :)

#2 
Sasha je neuvěřitelně milá a sympatická a její videa jsou doopravdy zábavné. Tady už by se nedalo říct, že se vždycky ztotožňuji s jejími názory, ale stejně se ráda na její videa koukám. Sasha (miluju její jméno) čte hlavně young adult knížky a taky sci-fi a většinou na její kanál chodím, když potřebuju nějakou teenagerskou podporu a pořádně si zafangirlovat (ano, vytvářím nová slova) na nějakou populární knížku. :)

#3
Jess je snad jediný kluk, na jehož knižní videa koukám vážně pravidelně. Ne jenom, že jeho videa jsou vážně zábavná a on je hrozně vtipný, ale taky se dost často ztotožňuju z jeho názory. Mimochodem - díky jeho obscesi s knihou Archiv jsem se konečně rozhodla, že si knížku vážně musím přečíst, a taky jeho jméno mě inspirovalo k mému názvu blogu!

#4
Regan je první booktuberka, kterou jsem sledovala pravidelně. Mám ji hrozně ráda. Na kameře se chová hrozně přirozeně, je vtipná, hezká a umí dobře vyjádřit svůj názor. Taky se mi líbí, že nečte jenom young adult knížky, ale hlavně nejrůznější fantasy. Krom knižních videí i jednou za čas přidá nějaké módní hauly a já jsem za to strašně ráda, protože má skvělý styl!

#5
Priscilla je asi moje úplně nejoblíbenější booktuberka. Nebo minimálně má asi úplně nejvíce stejný vkus na knížky jako já. Je hrozný geek (což myslím dobře) a její videa jsou strašně dobře propracována. Je sympatická, vpiná a má asi ty nejlepší recenze. :) Jenom mi dělá starosti, že už tři měsíce nepřidala nové video... :(

A co vy? Taky koukáte na americké videa o knížkách, nebo dáváte přednost tištěnému slovu českých blogerů?

7 komentářů:

  1. Doteď jsem o booktubech neslyšela :) občas se v internetovém světě ztrácím, ale hned jak budu mít větší chvilku tak tvoje oblíbence zkouknu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuju, takhle já se dozvídám o všech knižních hitovkách před tím, než dorazí do Česka. :)

      Vymazat
  2. Díky za tipy, určitě se na některé mrknu :) Booktubery moc nesluduju, protože vím, že by mě nalákali na nějakou knížku, co do češtiny přeloží až tak za rok... Ale někdy se ráda podívám co mají nového ve světě ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, já mám stejný problém... :D Ale na druhou stranu, nedělá mi až tak velký problém číst knihy v originále, tak se pořád uklidňuju tím, že si ji třeba jednou objednám před bookdespository.com...

      Vymazat
  3. Ron Lit vidím poprvé, ale rozhodně se na její videa kouknu :) Vypadá sympaticky :) Viděla jsem zatím jen kousek 5 seconds verdict, ale líbilo se mi, jak mluví :)
    Ostatní mám taky moc ráda :)
    A taky jsem si všimla, že Readables se nějak odmlčela :(
    Super přehled :) Sleduju jich ještě víc, možná taky nějaký podobný článek sepíšu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ron Lit si zaslouýí být slavnější, než je, je fakt skvělá a vtipná!
      A já vím, hrozně mě to mrzí, dokonce jsem jí i tweetovala! (Trapná fanynka, já vím.) A ona mi napsala, že čte. :D Tak myslím, že má v úmyslu se vrátit. :)
      Ano prosím, sepiš, chtěla bych nové tipy! :)

      Vymazat
  4. Jessthereader je prostě skvělej :D Mám ráda akční booktubery, kteří ale umí zároveň pobavit a to mi u Jesse vyhovuje :) Ostatní neznám, ale děkuji za tipy! Já občas sleduji, když mám čas a je fajn, že se to rozrůstá i tady v Čechách, sama jsem se k nim nedávno přidala :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji vám za vaše vzkazy! :)